ציפורים בהר אדר - דוכיפת


ציפורים בהר אדר

דוכיפת

צילום תמונה: אורי גל

אנחנו מתחילים בסדרת כתבות על ציפורים ביישוב. אחת לחודש תופיע באתר כתבה על אחד ממיני הציפורים  המצויים ביישוב ובסביבתו. חלק מהמינים הן יציבות וניתן לראותן במהלך כל השנה,
יש כאלה שנראה אותן בסתיו ובחורף אלה נקראות חורפות, או באביב ובקיץ אלו נקראות מקייצות. מינים אחרים הם החולפות,
אלו הציפורים הנודדות אשר ישהו אצלינו תקופה קצרה למנוחה "ולתדלוק" במהלך מסע הנדידה בסתיו ובאביב.

בחרנו לפתוח את הסדרה בדוכיפת.

הדוכיפת – Upupa epops

הדוכיפת ע. הלל

"ביום שבת

פגשתי דוכיפת

ושאלתי:

מה שלומך, מה שלומך

דוכיפת?

לא אכפת לא אכפת

אמרה הדוכיפת."

ולמה זכתה הדוכיפת בכבוד הגדול הזה, להתחיל בה את סדרת הכתבות על הציפורים ביישוב? הדוכיפת היא הציפור הלאומית של מדינת ישראל. נבחרה ברוב קולות מבין מינים אחרים, שהתחרו איתה על הכתר. במשאל השתתפו, אלפי "מצביעים": תלמידים, מורים, חיילים והציבור הרחב.

הדוכיפת היא ציפור בגודל בינוני, בית גידולה שדות, מטעים, כרמים, פארקים  וגנים. נמצאת חלק ניכר מהזמן על הקרקע, ניזונה מחרקים, תולעים, חיפושיות, זחלים ונמלים אותם היא שולפת מהאדמה בעזרת מקורה הארוך והמעוקל. קל מאוד להבחין בה בזכות צבעיה הבולטים ובעיקר בזכות כתר הנוצות על ראשה, הציצית. ברוב הזמן הכתר מקופל לאחור, אך נפתח כמניפה מרהיבה כשהציפור מתרגשת, נזהרת או מחזרת. צבע גופה חום אדמדם, כנפיה וזנבה מפוספסים בפסים שחורים ולבנים בולטים.

היא משמיעה קריאה אופיינית "הופ הופ הופ הופ" הנשמעת למרחוק. שמה האירופיHoopoe  ושמה הערבי, "הוד הוד" מזכירים את הקריאה שמשמיעה הדוכיפת.

עונת הרבייה של הדוכיפת היא בחודשים מרץ עד יולי, הזכר מחזר אחרי הנקבה, הוא סובב סביבה, משמיע את קולות הקריאה האופייניות ופורש את הציצית, עד שהיא נענית לו. הנקבה מקננת במחילות ובחורים בגזעי עצים, בבניינים ובקירות סלע. בבניית הקן משתתפים  שני בני הזוג.

הנקבה מטילה 5 – 8 ביצים לבנות. היא דוגרת על הביצים, משך הדגירה 15 – 18 ימים. הזכר מביא לה מזון בזמן הדגירה.

הגוזלים שוהים בקן 25 – 30 ימים. במהלך גידול הגוזלים שני בני הזוג מביאים להם את מזונם.

לדוכיפת מנגנון הגנה ייחודי. לבוגרים ולאפרוחים יש בלוטות ריח מיוחדות. בזמן הדגירה ובזמן בו הגוזלים שוהים בקן הם מפרישים נוזל בעל ריח חריף מאוד המבריח את הפולשים לקן.

זכינו להכיר ציפור חביבה ומעניינת ואם תפגשו בה אל תשכחו לשאול אותה: מה שלומך, מה שלומך

דוכיפת?

יהודה בן חור