המעופפת הוירטואוזית
כתבה מאת ד"ר יהודה בן חור
המעופפת הוירטואוזית
בטיילכם בשבילי היישוב, אל תתנו לטרדות היום, לבעיות האישיות ולחדשות להטריד אתכם. אל תלכו שפופים עם הראש באדמה. הרימו את הראש גבוה למעלה, הסתכלו על השמיים. אם תעשו כן יש סכויי שתראו קבוצת ציפורים בגודל בינוני, בעלות מבנה גוף עדין המעופפות ללא הפסק במעוף וירטואוזי, לי זה קרה הבוקר. הרמתי את הראש למעלה וראיתי אותן מעופפות מעלי, צוללות מטה עולות למעלה, משנות כיוון ומתמרנות באלגנטיות בין העצים, גדרות התיל וחוטי הטלפון. הסימן הבולט הוא זנבן הממוזלג. ובכן זוהי סנונית הרפתות. הן הגיעו אלינו מאפריקה בדרכן לאירופה שם הן תקנינה. בסתיו הן שוב תעבורנה מעל ארצנו בדרכן לאפריקה שם הן תשהינה עד בוא האביב. נדידת הסנוניות מאפריקה צפונה מתרחשת באביב בחודשים מרץ – מאי. פרטים מעטים מקדימים לחזור לאתרי הדגירה כבר בינואר כשהחורף עדיין שורר באזורנו, ומכאן האמרה המפורסמת כי "אין סנונית אחת מבשרת את בוא האביב". יש סנוניות שלא נודדות עד אפריקה ונשארות בארצנו במהלך החורף והסתיו, אלו נקראות חורפות. יש כאלה המקייצות, שלא חוזרות לאירופה ונשארות לקנן בארץ באביב ובקיץ ויש כאלה יציבות, תושבות קבע, המבלות את כל חייהן בארצנו.
סנונית הרפתות היא טייסת מעולה, היא יכולה לשהות זמן רב באוויר, תוך כדי תעופה היא לוכדת חרקים מעופפים שהם עיקר מזונה. היא יכולה לרדת למטה ולשתות מים, תוך כדי תעופה, משלולית או ממקווה מים אחר. היא אף מסוגלת להזדווג תוך כדי תעופה. תסכימו איתי שלדבר כזה צריך להיות באמת וירטואוז ואקרובט השולט שליטה מלאה באוויר. כשהן לא מעופפות הן מרבות לשבת על חוטי חשמל. הסנוניות לנות בלינת לילה מקובצת במקומות קבועים. אחד מאתרי הלינה הידועים בעבר היה בסבך קנים ליד מושב ברקת הנמצא בסמוך לשדה התעופה בן גוריון. מראה הסנוניות המתכנסות ללינה הוא אחד מהמחזות היפים בחיי הציפורים בארץ.
החלק עליון של גופה של הסנונית בצבע שחור עם ברק כחול. החלק התחתון בהיר, הצוואר והמצח בצבע אדמדם חום, בקדמת החזה יש מעין סינר שחור.
שמה הלטיני Hirundo rustica באנגלית היא נקראת Barn Swallow,בערבית – סנונו
ובצרפתית rustique Hirondelleאו Hirondelle de cheminée
שמה העברי של הסנונית — סנונית הרפתות — כמו גם שמה האנגלי סנונית האסמים, והצרפתי סנונית הארובות מקורו בכך שמקומות אלו הם מאתרי הקינון המועדפים על הסנונית. היא דוגרת בבתי מגורים, ברפתות, במחסנים ובחדרי מדרגות.
בבניית הקן משתתפים שני בני הזוג. הם אוספים פתיתי בוץ בפיהם ומדביקים אותם על קיר. הריר שברוק שלהן מלכד את פתיתי הבוץ ושומר שלא יתפוררו לאחר שיתייבשו. הן מוסיפות גבעולים וקש לחיזוק.
סנוניות הרפתות שומרות אמונים לקינים שלהן ושבות אליהם מדי שנה. המנהג הזה מייחד את הסנונית מיתר ציפורי השיר, אשר בונות קן חדש לכל מחזור קינון. עם החזרה לאתרי הקינון, הסנונית תשפץ את הקן במידה ויש צורך בכך - ואם מצב הקן טוב אז היא רק תרפד אותו בריפוד חדש.
בין הסנוניות לאדם יש קשרים מיוחדים והדוקים, הסנונית מביאה תועלת וברכה בזה שהיא ניזונה מחרקים שחלקם מזיקים לאדם. בכמה מדינות באירופה כמו יוון, צרפת ורוסיה שרים שירי עם לכבוד הסנוניות. מציאת קן סנונית נחשבת לסימן למזל טוב בכפרי אירופה, ואיכרי הונגריה מאמינים כי הפוגע בסנוניות – חלב פרותיו יהיה מעורב בדם.
אז אל תשכחו הרימו את הראש ותפקחו את העיניים!
יהודה בן חור [email protected]
טו' באייר תשעו'